Artikels

 

Zo kan duivensport ook!

 

 
 



Zo kan duivensport ook!

 


Leona Tilmans uit Elen fusiegemeente van Dilsen, heeft de duiven microbe goed te pakken. 

Dit jaar werd Leona als nieuw lid ingeschreven bij de KBDB. Zij had de duivensport diverse jaren al van dichtbij gevolgd, haar man Panis Erwin die al jaren duivenliefhebber is, heeft Leona een tuinhuis geplaatst waar de duiven in gehuisvest zijn. 
Het duivenhok is 75 cm diep en 3 meter lang.Dit is nu het voorbeeld van de duivensport, dat het niet altijd grote duiven hokken moeten zijn om met duiven te spelen. Niemand durf nog aan de deze sport te beginnen als je al hoort wat de prijzen zijn van een hok, en dan praten we nog niet over duiven die je moet aanschaven. Hier is absoluut het tegendeel bewezen.
Erwin zetten 27 jonge duiven op haar hok, de verliezen bleef uit en ze speelt nu iedere week met de duiven.Dit is ook duivensport en voor iedereen betaalbaar.





 

 Afbeelding invoegen

Wijzen ijzerbolletjes vogels ?

 

 





Wijzen ijzerbolletjes vogels de weg?

 





Kleine ijzerbolletjes in zenuwcellen in het binnenoor van vogels verklaren mogelijk hoe de dieren zich op basis van het magnetische veld rond de aarde kunnen oriënteren. Dat blijkt uit onderzoek van deBelg Mattias Lauwers dat in het tijdschrift Current Biology is verschenen.
Trekvogels en vogels in het algemeen gebruiken het magnetische veld rond de aarde om zich te oriënteren. Hoe ze dit veld precies waarnemen, is niet bekend.

Nieuw onderzoek uitgevoerd door de Belgische doctoraatsstudent Mattias Lauwers biedt mogelijk een antwoord op deze vraag. De onderzoeker aan het Instituut voor Moleculaire Pathologie (IMP) in Wenen ontdekte kleine, ijzeren bolletjes in bepaalde zenuwcellen in het binnenoor van vogels. Die spelen een rol bij het waarnemen van geluid en zwaartekracht. Mogelijk zijn het ook deze bolletjes die vogels in staat stellen het magnetische veld van de aarde te detecteren.

Magnetische sensoren
Bijzonder is dat elke zenuwcel slechts 1 bolletje bezit dat zich bovendien steeds op dezelfde plaats in de cel bevindt. "Het is uitermate spannend", zegt Lauwers. "We vinden deze bolletjes ijzer in elke vogel, van de reisduif tot de struisvogel. Bij mensen komen ze niet voor." Merkwaardig genoeg zijn de bolletjes gedurende tientallen jaren van onderzoek onopgemerkt gebleven.

De resultaten sluiten aan bij eerdere rapporten van dezelfde onderzoeksgroep aan het IMP. Vorig jaar konden de wetenschappers bewijzen dat ijzerrijke cellen in een duivensnavel slechts witte bloedcellen betreffen en niet de lang gezochte magnetische sensoren.

"De cellen die we nu hebben ontdekt zijn veel betere kandidaten voor deze taak", zegt groepsleider David Kaeys. "We zijn zeker dat het zenuwcellen zijn maar de weg is nog lang. We weten nog niet welke rol de ijzerbolletjes precies spelen. Misschien zijn zij de magnetische receptoren die we zoeken."

 
 
 
 
Afbeelding invoegen
 
 

voeding van onze duiven

 




Hoe belangrijk is de voeding van onze duiven

Voor iedereen die serieus met voeding bezig is en meer wil weten en leren...



Wanneer we binnen de duivensport spreken over het gebruik van noten in ruime zin dan weten we met z'n allen dat dit item iets speciaals inhoudt. Wanneer we de vraag stellen aan de modale duivenmelker dan wordt vaak gedacht aan aardnoten of pinda's.
De meeste geven wel toe dat het wordt gebruikt, vooral naar het einde van de voedingscyclus voor een wedstrijd. We weten dat alle noten vetten inhouden, maar wat en hoeveel precies is het heel belangrijk bij noten en aanverwante zaden. Het resultaat moet uiteindelijk zo zijn dat we meer kunnen halen uit deze voeding.
Wanneer we het totaalplaatje bekijken voor noten dan zijn we verrast bij de kostprijs ervan. Inderdaad, noten zijn zeer duur in aankoop.

Welke items kunnen we verstaan onder het gebruik van noten :

• Walnoten;
• Amandelen;
• Cashewnoten;
• Dadels;
• Hazelnoten;
• Paranoten;
• Peccannoten;
• Pistachenoten;
• Pijnboompitten;
• Rauwe zonnebloempitten.


Gebruik van noten binnen het voederschema

Afhankelijk van je doel, je voedingsschema, kennis of ervaring bepaal je zelf het beste hoeveel gram noten je moet te eten geven om zo een deel van de gezonde vetten te verstrekken.
Wanneer we de vetpercentage wilt verlagen maar wel spiermassa wilt behouden of opbouwen hebben we, sprekend uit de ervaring bij duursporters en doelstelling, een richtlijn voor je waar je desgewenst rekening mee kunt houden:

• ongeveer 7 gram per dag voor een sportduif;
• een volwassen persoon van +/- zestig kg, ongeveer 35 gram;
• meer dat 70 kg , ongeveer 60gram.

Nogmaals benadrukken wij dat het voor iedereen anders is. Het ligt aan energiebehoefte en doelstelling, bijvoorbeeld of je nu vitesse, halve fond of fond speelt en aan andere factoren zoals de zomer of winterperiode.


Ongebrande oftewel rauwe noten versus gebrande gezouten noten

Regelmatig wordt de vraag gesteld waarom er beter geen gebrande, gezouten noten gebruikt kunnen worden?
Voor humaan gebruik is het duidelijk en is men voorstander van om altijd te kiezen voor ongebrande oftewel rauwe noten als onderdeel van je voedingsschema of dieet. Die noten zijn immers niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Deze stelling geldt eveneens voor de sportduif aangezien de samenstelling en voedingswaarde na behandeling wel drastisch wordt gewijzigd.
Laat dit nu nou juist de reden zijn waarom het verschil maakt of je dagelijks ongebrande noten of gebrande noten gebruikt. In de notenbranche worden noten namelijk altijd gefrituurd in olie. Dit noemt men de gebrande noten. Ook al worden noten door de meeste notenproducenten in pure arachide olie (pinda-olie) gebrand, het blijven extra toegevoegde vetten. Daarnaast is het een feit dat pure arachide olie duur is en er wordt daarom dus ook vaak gebrand in een mengeling van bakolie. Het is wel zo dat arachide olie één van de beste vloeibare olie is om te branden door het hoge ‘kookpunt’. De noten worden echter zo heet gebrand, namelijk op 160 graden, dat bepaalde voedingsstoffen zoals anti-oxidanten, bijvoorbeeld vitamine E en andere soorten vitamines verloren gaan. Ook levert het extra vet van de olie een hoger calorie- en vetgehalte op.

Gebrande noten zijn dus altijd in olie gebrand. Dit is bij veel mensen en sporters niet bekend en er zijn dan ook toch nog veel mensen denken dat de noten in een oven of op één andere manier geroosterd worden. Alleen wanneer er op een verpakking staat ’roasted’ of ‘geroosterd’ kan je er vanuit gaan dat de noten enkel met droge lucht zijn geroosterd en er dus geen olie aan te pas is gekomen.


Is het vanzelfsprekend dat ongezouten noten ook ongebrand zijn?

Nee, tenzij dit nadrukkelijk op de verpakking of bij het product zelf wordt vermeld. Een voorbeeld: de ongezouten cashewnoten en ongezouten (gepelde) pinda’s die in de supermarkten verkrijgbaar zijn zijn wel gewoon, net als de gezouten noten, in olie gebrand. Alleen gebrande noten kunnen worden gezouten aangezien het zout alleen door het vet van de bakolie aan de noten kan blijven plakken. In de meeste gevallen is dit een handig weetje: staat er 'ongezouten' dan wordt dit vermeld omdat het wel een gebrande noot is, maar zonder toevoeging van zout. Als het om rauwe noten gaat wordt er niet bij vermeld dat dit ongezouten noten zijn, omdat rauwe noten niet vettig zijn aan de buitenkant van de olie en het zout er vanaf valt. Noten die nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten.


Welke noten kan ik het beste gebruiken in mijn voederschema?

In de duivensport wordt hoofdzakelijk pinda's gebruikt, alhoewel pinda's niet echt te catalogeren zijn als een notenfamilie worden ze er wel onder vermeld. Ik wil niet stellen dat één nootsoort de beste is en elke duivenmelker alleen die moet gebruiken. Alle rauwe noten hebben namelijk goede eigenschappen. Afhankelijk van je voedingsschema, je doel en je smaak kan je zelf het beste bepalen welke noot of noten het beste zijn. Wel zijn wij van mening dat sommige sporters vaak een eenzijdig voedingsschema hanteren en te gemakkelijk voedingsstoffen willen geven door middel van supplementen. Welbepaalde centra en ervaren wedstrijdbegeleiders in de bodybuilding beamen dat het juist belangrijk is om verschillende voedingsstoffen uit puur voedsel te halen en dat dit een voorwaarde is om een goed voedingsschema op te stellen. Mede hierom zijn walnoten, door het hoge gehalte aan het omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur, een populaire vetbron in veel voedingsschema’s van de serieuze sporters. Doordat er in de westerse voeding voornamelijk omega 6-vetzuren zitten en omega 9-vetzuren, is het een goede oplossing om, als je toch voldoende goede vetten moet binnen krijgen, deze zo gelijk deels uit omega 3-vetten te laten bestaan.
Veel sporters en duivenmelkers maken ook graag gebruik van amandelen als vetbron, omdat amandelen licht verteerbaar zijn. Daar komt bij dat door het hoge gehalte aan vitamine E in rauwe noten, amandelen een perfecte toevoeging zijn aan de dagelijkse voeding om zo voldoende van dit anti-oxidant binnen te krijgen.
Andere populaire en veel gebruikte noten in de duivensport zijn: cashewnoten, pistachenoten, paranoten en pinda’s.

Pinda’s bevatten als je vergelijkt met de meeste andere noten aanzienlijk minder meervoudig onverzadigde vetzuren. Mede om deze verdeling van vetten kiezen niet alle duivenmelkers voor pinda’s als vetbron in hun voedingsschema. Pinda's zijn rijk aan eiwit en hebben een hoog gehalte aan vitamine B3 & vitamine B1 die zeer belangrijk is bij het proces om koolhydraten om te zetten in energie. Daarnaast bevatten pinda’s een noemenswaardig gehalte aan foliumzuur wat goed is voor hart en bloedvaten, en de mineralen fosfor, magnesium en zink.
De anti-oxidant, vitamine E, is duidelijk aanwezig bij pinda’s. Vitamine E helpt de celmembramen te beschermen tegen vrije radivalen oftewel negatieve invloeden op de cellen en verbetert daarnaast ook de bloedcirculatie.


Energie en mineralentabel voor pinda's

Energie

2425 kJ
585 kcal

Pinda's

Voedingswaarde per 100 gram

ADH

Eiwit

25 g

Calcium

60 mg

8%

Koolhydraten

14 g

Magnesium

170 mg

45%

wv. suikers

3 g

Fosfor

400 mg

57%

Vetten

46 g

IJzer

2 mg

14%

wv. verzadigd

7 g

Zink

3.5 mg

35%

wv. enkelv. ov.

26 g

Vitamine B1

0.9 mg

82%

wv. meerv. ov.

13 g

Vitamine B2

0.1 mg

7%

Vezels

7 g

Vitamine B3

14.3 mg

89%

Natrium

5 mg

Vitamine E

8 mg

67%

Foliumzuur

240 mcg


Het voedsel van de Azteken "Chia nootjeszaad"

De afgelopen decennia is de populariteit van Chia zaden exponentieel toegenomen, omdat vakdeskundigen het beschreven als een nieuw soort superfood. Zo helpt chia zaad het duiven lichaam om water en elektrolyten vast te houden; het vormt als het ware een soort gel in de maag en vertraagt de omzetting van koolhydraten naar suikers. Bovendien helpt Chia zaad spieren en andere weefsels aan te maken. Chia is rijk aan eiwitten en helpt calcium te absorberen. Chia zaad kan tevens gebruikt worden als gel, die dan dient als alternatief voor olie of andere vetstoffen. Om deze gel te bekomen, dient men gewoon 90% water en 10% chia zaad te mengen.


Chiazaad

Motivatieregels:
• Chia zaden helpen bij het ontslakken van de duiven;
• Geven snel een verzadigd gevoel;
• Hydrateren het lichaam;
• Chia zaden verlagen de bloeddruk en maken het bloed dunner;
• Zijn rijk aan omega-3-vetzuren (en is dus ontstekingsremmend);
• Chia zaden houden de bloedsuikerspiegel in stand en hebben een aangetoond positief effect op diabetes( humaan gebruik);
• Zijn gemakkelijker te verteren dan bv. Vlaszaad;

Bijkomende info:
• Chia zaden bevatten meer vezels/eiwitten/calcium dan vlaszaad
• Chia zaden bevatten meer antioxidanten dan bosbessen
• Chia zaden bevatten meer vezels dan havermout
• Chia zaden bevatten meer calcium dan melk


Voedingswaarden – CHIA Zaad

Voedingswaarden – CHIA Zaad

Gem per 100 g

Energie

2248 kj

Cholesterol

0

Sodium

0 g

Vet, totaal

32.8 g

Verzadigd

2.8 g

Trans-vetzuur

0 mg

Omega 3

20.8 g

Omega 6

6.8 g

Omega 9

(niet getest)

Enkelvoudig onverzadigd

2.4 g

Eiwitten

17.2 g

Koolhydraten

44 g

Suikers

(niet getest)

Vezels

35.8 g

Cobalamin (vit. B12)

(niet getest)

Folaat

Calcium

872 mg

Fosfor

924 mg

Magnesium

468 mg

Zink

7.4 mg

Kalium

892 mg

Ijzer

48.8 mg

Niacine

8.4 mg

Riboflavine

0.24 mg

Thiamine

1.44 mg

Vitamine A

4300 I.U.

Koper

2.44 mg

Mangaan

5.84 mg

Molybdeen

0.2 mg

Aluminium

44.4 mg

Boor

0.92 mg

Besluit

Voederen in ruime zin is een niet zo gemakkelijke opdracht in de huidige duivensport. Niettegenstaande weten we uit tests dat bijvoorbeeld duursporter geen voeding meer nemen zoals decennia terug. Door het feit dat een bepaalde tijd een koolhydratenarm dieet wordt genomen om uiteindelijke naar de tapering periode te evolueren waarbij de training wordt afgebouwd en de koolhydraten toevoer wordt opgevoerd(vetrijk voeder) is het mogelijk om uiteindelijk meer koolhydraten te kunnen bufferen. Het resultaat van deze techniek bestaat erin langer over koolhydraten te beschikken in de sport. Hiervoor zijn pinda's en noten een aangewezen supplement. De voedermethode met gebruikt van bijvoorbeeld pinda's, zonnebloempitten in al haar vormen, zijn ideaal om de nodige reserves op te laden de laatste dagen voor de inkorving. Wanneer we daarenboven onze Chia zaden mee betrekken in het ganse voederproces, bekomen we gehydrateerde vogels waarbij de koolhydraten gedoseerd worden ter beschikking gesteld. Misschien is dit wel de formule om onze sportduiven een beter reservetank mee te geven voor de zware halve fond en fond vluchten. Naar verluidt is water een anabool en hierdoor wordt sneller vet verbrand en minder eiwit, dit op zich is een hele stap voorwaarts.
Bron Pitts
 
 
Afbeelding invoegen
 
MEGA HOKKEN??????
adschaerHieronder een vragenlijst met onderwerpen die leven bij de liefhebbers en hoe enkele kampioenen daar over denken.
 
MEGA HOKKEN
Er komen steeds meer mensen die met erg veel duiven spelen.
Op zich geen probleem, die mensen doen ook niets verkeerd, ware het niet dat sommigen erg goed spelen.
Sommigen vinden het allemaal maar niets, geen echte sport meer, anderen hebben er geen moeite mee.
Bij de liefhebbers die we ondervroegen zijn er die ook met de massa spelen terwijl met name R Diels en L Heremans "met de kleine korf” komen” en niet zonder succes.
 
R Diels
Ik heb er niets op tegen en wens ze veel succes maar met zo veel duiven spelen noem ik geen hobby meer.
En die mega hokken gaan er steeds meer komen, dat voorspel ik. Eigenlijk zouden ze van een aantal vluchten eens een uitslag moeten maken met alleen de pakweg 6 eerstgetekende. Veel gekende namen zouden door de mand vallen en er zouden "nieuwe” kampioenen opstaan.
Maar een aantal van die mega hokken zouden kampioenen blijven omdat ze behalve kwantiteit ook kwaliteit hebben. (Noot: In Antwerpen zijn er weinigen die op de HaFo met zo weinig duiven spelen als Rudi en er zijn er ook weinigen die zo veel eerste prijzen en titels halen. A S).
 
Leo Heremans
Niets op tegen, laat ze doen. Ik speel de meeste weekends ook 12 snelheidswedstrijden (oude, jaarlingen, jongen, Quievrain en Noyon) in verschillende samenspelen. Is al even stresserend als op een vlucht met veel duiven spelen.
Wel dient gezegd dat ik een prima assistent heb .Uitblinken in moderne duivensport is tegenwoordig trouwens toch aartsmoeilijk zonder compagnon.
 
Willem de Bruyn
De een woont graag in een groot huis of rijdt graag in een grote auto, de ander speelt graag met veel duiven.
Ik ben iemand die graag veel duiven aan ziet komen.
Je hebt daar voordeel van als je op een goede locatie woont. Speel je met weinig duiven en lig je slecht dan wordt het wel heel moeilijk om bij de top te komen).
De man met weinig duiven moet gewoon beseffen dat hij even goed doet als de man met veel duiven als hij van 20 duiven er 2 op het eerste blad heeft en de man met veel duiven 20 van de 100.
(Noot: Met 20 duiven spelen vindt W de Bruyn weinig. Maar die woont in Zuid Holland en daar ben je met 20 vliegduiven in concours een kleine. A S).
 
Hok Vercammen
Wij spelen zelf met veel duiven maar als we er weinig hadden zouden we dat als een uitdaging beschouwen die groten te bekampen.
Het moet die mensen toch enorm deugd doen voor de massa inkorver te pakken.
Uiteraard hebben mensen met weinig duiven geen andere keus dan zich te specialiseren.
Dat het makkelijker spelen is met veel duiven is een misvatting. Die zijn moeilijker gezond te houden, je kan minder observeren enzovoorts.
Hoeveel mensen zijn er niet die slechter gingen spelen toen ze veel duiven gingen houden. Poulen is in Belgie en zeker in de ZAV nog een belangrijk facet van duivensport. Het is voor de kleine met goede duiven makkelijker om van de massa speler geld af te winnen dan omgekeerd.
 
Hok Geerinckx
De man met weinig duiven moet zich niet uit het veld laten staan. Gewoon keihard selecteren en na een paar jaar heb je duiven waarmee je de mega hokken kunt bekampen. De goede komen uit de goede, ook bij de mega hokken.
 
OVERVLOED
Wat vindt U van het aantal fondvluchten?
Bent U daar tevreden over of mag het wat meer of liever minder?
 
R Diels:
Hier kan ik kort in zijn: Schandalig!
Op een dag 2 fondvluchten organiseren met amper 25 km verschil?
Waar zijn we mee bezig.
De kleine man met weinig duiven die graag fond speelt wordt weer maar eens de dupe. In het belang van de sport zouden mensen die iets te vertellen hebben het eigenbelang opzij moeten zetten.
 
Leo Heremans
Belachelijk. De inkorfcentra krijgen maar enkele handvollen duiven, straks gaan ze daarop saneren met als gevolg dat veel mensen die graag fond spelen nog verder moeten rijden om in te manden tot ze er genoeg van hebben en stoppen.
 
Willem de Bruyn
Ik wil alleen maar oordelen over Nederland.
Et zijn veel te veel overnachtvluchten.
Als je slechts 5 of 6 kleine fondvluchten (eendaagse zegt men) hebt en zo veel overnachtvluchten zijn de juiste verhoudingen zoek.
(Noot: Overnachtvluchten zijn in Nederland vluchten met middaglossing waarbij duiven verondersteld worden pas de volgende dag aan te komen).
 
Hok Vercammen
De Nationale vluchten zitten in de lift, er komen meer duiven en door een gezamenlijke nationale lossing wordt de invloed van de wind iets minder.
Natuurlijk is twee nationale vluchten van ongeveer dezelfde afstand in een weekend te veel van het goede in een sport die leden verliest.
Wij zouden het ideaal vinden als er wekelijks EEN Nationale vlucht was van 500 tot 800 kilometer. Daar zal men op de duur toch naar toemoeten met het dalend ledenaantal.
 
Hok Geerinckx
Natuurlijk zijn er die veel te veel. EEN fondvlucht per weekend is meer dan genoeg. Zoals het nu is, soms 3 van ongeveer dezelfde afstand, is volstrekt belachelijk.
Voor de kleine fond (400 tot 600 km), en die zit duidelijk in de lift, zou het tof zijn om de andere week een nationale en een Interprovinciale vlucht te hebben.
Je zou meer duiven in concours krijgen wat duivensport toch mooier maakt.
 
ANTIBIOTICA
Kan succesvolle duivensport nog zonder regelmatig gebruik van antibiotica waarmee vooral bedoeld wordt al die kuren tegen de koppen?
Met andere woorden: Kan je nog kampioen worden of blijven zonder regelmatig gebruik van antibiotica?  
 
R Diels
Ja hoor dat gaat nog best. Belangrijk is een goede start van het seizoen. Als er in het begin wat hapert is dat nog moeilijk te corrigeren.
 
Leo Heremans
Heel zeker. Mijn jongen (Noot: Die presteren fabelachtig A S) hebben nog niets gehad. Niet eens een geelkuur. Als aan het begin van het seizoen de duiven slecht van start gaan kuren velen tegen de koppen. Ze zouden er beter aan doen ze enkele weken verplicht te doen trainen. Dat heeft veel meer effect.
 
Willem de Bruyn
Kampioen worden zonder antibiotica kan wel degelijk !!!
 
Hok Vercammen
Wij zijn niet zo hypocriet te beweren nooit antibiotica te gebruiken. Maar daar een gewoonte van maken is een andere zaak, daarmee help je je stam duiven naar de knoppen.
Als de trein op de rails zit adviseren we niets te doen, met alles van de duiven afblijven. Als deze dreigt te ontsporen dan heb je geen keus en moet je ingrijpen, bij voorkeur met hulp van een dierenarts.
 
Hok Geerinckx
Als duiven op een goed hok zitten hoeft men zeker niet veel te kuren "tegen de koppen”. Wij geven enkel antibiotica als iets wordt vast gesteld door de dierenarts. Blind kuren gebeurt hier enkel tegen tricho. In het seizoen individueel met een pilletje en heel soms geven we een appertex.
 
 
Afbeelding invoegen